Tankar och tips kring jobbsökande - The Social Few
23822
post-template-default,single,single-post,postid-23822,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
Jobbsökande

Tankar och tips kring jobbsökande

2017, ett nytt år med massor av nya möjligheter! Och för mig och många andra innebär detta år en efterlängtad examen inom media och kommunikation. Då var det bara den här enkla detaljen med att söka jobb, right?  

Det är inget nytt att arbetsmarknaden inom kommunikationsbranschen för både nyutexaminerade och för erfarna är hård. Javisst det är stor konkurrens bland jobben, men det betyder inte att det inte går. Många universitets- och högskoleutbildningar tillsammans med YH-utbildningar som utför olika alumiundersökningar ser att 9 av 10 fått jobb sex månader efter examen. Not bad skulle jag säga.

Tips

  • Satsa på nischade kunskaper inom ditt område. Företag söker inte allt för sällan specialistkunskaper inom ett område och är du exempelvis kommunikatör och är en fena på kod eller Google Analytics? Framhäv det!
  • Ryck i alla trådar som finns. Se till att knyta så många kontakter som möjligt under din studietid och utnyttja dessa för att hitta jobbmöjligheter eller bli rekommenderad. Har du en gammal praktikplats som du trivdes på som söker folk? Go for it!
  • Visa upp dig – irl och digitalt. Delta på evenemang, seminarier och föreläsningar inom ditt yrkesområde och se till att vara aktiv på sociala medier.

 

Följ grupper som tipsar om jobb!

Det finns massor med grupper på olika sociala kanaler att följa där det tipsas om jobb i olika branscher. Här kommer några Facebook-grupper som jag rekommenderar att gå med i:

 

Sedan finns det självklart en mäng olika sajter som utlyser lediga jobb såsom Hammer & Hanborg, Resumé, Sveriges KommunikatörerDagens Media, LinkedIn, Mediejobb.nu  etc.

 

Hur jag fick in en fot i en av mina drömbranscher

Jag älskar att resa, så är det bara. Jag läser om resor dagligen, överallt. Prenumererar på resetidningar, Youtubar backpackertips i varje pluggpaus, har ett Instagramflöde som representerar hela världen och jag planerar resor – typ 5-10 år fram i tiden. Och jag reser såklart – så ofta jag kan! 

I våras fick jag under en lektion ett mail om att researrangören Apollo sökte en semestervikarie inom deras marknadsavdelning. Jag blev genast väldigt exalterad och ville direkt söka tjänsten, men kom i samma ögonblick på att jag redan var inplanerad för jobb på mitt dåvarande extrajobb under hela sommaren. Jag kan väl inte söka ett jobb när jag redan lovat bort mig? Vad ska min chef säga? Grubblandet började. Till min räddning fick jag höra att jag självklart ska söka denna tjänst (tack Suzan) och jag bestämde mig för att söka. Det skadar ju inte? Efter ett par intervjuer fick jag mitt besked. Slutet gott allting gott: jag fick både semestervikariatet och en 10 veckors praktikperiod! Då var jag typ så här glad:

Både jobbet och praktiken har gett mig otroligt mycket och har öppnat många nya dörrar, så jag är sjukt glad över att jag ändå sökte tjänsten och inte missade den här chansen. Sedan dess har jag alltså varit kvar på Apollo för extrajobb och kommer nu även göra min sista LIA på Apollo som Web Editor.

Vad vill jag då säga med denna berättelse? Jo, att man alltid ska våga. Våga ta chanser och våga lita på dig själv. Hittar du en möjlighet till drömjobbet eller en fot in i din drömbransch och du redan har jobb/lovat in dig på jobb? Sök! Det löser sig, de flesta arbetsgivare förstår och jag lovar att du inte kommer ångra dig om du väl får det där jobbet. Och, kom ihåg att alltid hålla koll på mailinkorgen! 

Till sist – Lycka till! 

Tags:

Therese Davidsson Pajala

Praktik som Web Editor på Apollo samt Head of Web inom The Social Few. Examen i april 2017 från Medieinstitutet - Webbkommuniaktör Sociala Medier. Stor förkärlek för resor, gaming, e-sport, webb och att hjälpa människor. Twitter: #tdavidssonDen här sidan använder kakor för att ge dig en bättre användarupplevelse och för marknadsföringssyften. Genom att fortsätta besöka sidan, godkänner du vår användning av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Lär mer om vår cookie policy här

Stäng