Faran med att alla är Fotografer idag – The Social Few
23835
post-template-default,single,single-post,postid-23835,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Faran med att alla är Fotografer idag

Idag filmar och fotograferar folk enkelt med sina mobiltelefoner, redigerar dem direkt via mobilen och publicerar utan att tänka efter. Detta kan jag tycka känns både roligt och olyckligt.

 

Några fördelar med att alla kan fotografera

Det blir ofta roligare innehåll i företagens sociala kanaler och liknande eftersom det idag är så pass lätt att filma eller fotografera bakom kulisserna exempelvis.

Det behöver inte heller alltid vara världsklass på bildmaterialet till företaget utan det handlar mest om att det ska finnas och fylla en funktion.

För dig som jobbar som Fotograf är det enklare att säga nej till bekanta som ber en ”Du kan väl ta med dig kameran under bröllopet och bara ta lite bilder, inte ett jobb alltså, utan bara för att det är kul att ha”. Vill de inte ha riktigt schyssta bilder och betala för det kan de istället be alla gästerna skicka sina bilder tycker jag.

 

Alla känner inte till reglerna kring fotografering

Fotografera kan alla göra, men glöm inte att vissa faktiskt har detta som yrke och vill ha med sitt namn vid bilden. Visste du att Fotografen har rätt till detta? Enligt Upphovsrätt och namngivelserätt ska namnet stå med om det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt. Undantagsfall om denne bett att det inte ska stå med, eller att ni avtalat om det.

Sen är det också viktigt att tänka på hur och var man får fotografera. Så som jag lärt mig får du inte fotografera på ett kränkande sätt; exempelvis att fotografera inne i ett omklädningsrum utan att personerna som vistas där känner till det, samma sak om man fotograferar någon som befinner sig inne i sin bostad exempelvis. Du får inte heller fotografera skyddsområden. När det kommer till drönare är det en hel del att tänka på, bland annat behövs tillstånd och försäkringar osv.

 

Konstnärligt verk

Jag kan ofta känna att folk tycker att i och med att det är så ”enkelt” att fotografera har man sedan rätt att göra precis som man vill med bilden så som om det vore sin egen.
Jag har flertalet gånger blivit frågad att skicka originalbilden innan jag ens satt igång att redigera, inget fel i det egentligen men då jag lagt ner tid för att få bilden snygg vill jag ju också avsluta bilden snyggt. Jag vill inte att någon annan redigerar bilden hej vilt och sedan sätter mitt namn under bilden – för då står jag inte för den längre, jag vill ju ha den på mitt sätt.

 

Prutande och oförskämdhet

”Du har ett så enkelt jobb, du bara klickar på knappen ju”. ”Bilderna blir så bra för att du har så fin kamera”.
Nej, nej, nej! Sådana kommentarer vill man inte höra som fotograf. Som fotograf lägger man ned massor av tid på förberedelser, hitta rätt ljus, rätt vinklar, rätt bakgrund osv. vi klickar inte alls bara på knappen. Att ha en bra kamera är såklart väldigt trevligt men för det första måste du lära dig hur den fungerar och för det andra så är det en väldigt liten del av bilden som är snygg bara på grund av kamerans kvalitéer.

Det jag tagit upp här är ju tur nog undantagsfall, oftast förstår folk, visar respekt och är väldigt nöjda och glada, men jag kan ändå tycka det är viktigt att känna till en baksida.

Julia Pettersson

Jag brinner för digitalt innehåll, kommunikation och fotografiska bilder. På Instagram under #jobbjullan ser du mer av vad jag pysslar med.Den här sidan använder kakor för att ge dig en bättre användarupplevelse och för marknadsföringssyften. Genom att fortsätta besöka sidan, godkänner du vår användning av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta. Lär mer om vår cookie policy här

Stäng